ßßß
Biały pieprz pochodzi z tropikalnych owoców pieprzu czarnego (Piper nigrum). W przeciwieństwie do pieprzu czarnego, pieprz biały otrzymywany jest z dojrzałych owoców. W momencie, gdy owoce są już zebrane, moczy się je w wodzie przez co najmniej 8 dni. Po zmiękczeniu, owoce poddawane są procesowi ocierania. Potem są suszone, aż staną się białe lub lekko szare. Następnie, pieprz jest sprzedawany na rynku w postaci pełnych lub zmielonych ziaren.
Pieprz biały nie posiada tak intensywnego smaku i zapachu, jak pieprz czarny. Czasem jego smak jest określany jako sosnowy. Większość producentów traktuje pieprz specjalnymi środkami chemicznymi, aby jeszcze bardziej wybielić jego kolor. Jedną z wad jest to, że w trakcie bielenia, chemia ograbia pieprz z oryginalnego smaku.
Pieprz biały jest jedną z najbardziej znanych i ulubionych przypraw w historii. W czasach starożytnego Rzymu, pieprz był tak wartościowy, że używano go jako okupu. W 1930 roku, na Zachodzie, Brazylia stała się głównym producentem tej przyprawy.
Owoce białego pieprzu rosną w kiściach, jak winogrona. Pędy osiągają nawet 3 metry wysokości. Głównie można je spotkać w Indiach i Indonezji. Ziarna pieprzu występują w trzech rodzajach; biały, czarny i zielony. Są sprzedawane w całości lub zmielone. Czarny pieprz odznacza się najsilniejszym smakiem i jest uzyskiwany z dojrzałych nasion. Pieprz zielony pochodzi z niedojrzałych nasion, które są przetwarzane i zanurzane w solance. Z kolei, pieprz biały jest przetwarzany z bardzo dojrzałych owoców.
Pieprz biały stanowi bogate źródło składników odżywczych dla zdrowia, takich jak żelazo, błonnik, witamina K, witamina C, mangan i potas. Posiada właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Jest korzystnym i skutecznym, naturalnym źródłem leczniczym. Pomaga chronić organizm przed szeregiem poważnych chorób, promuje zdrowe włosy i cerę, wzmaga zdolności smakowe i reguluje poziom cholesterolu. Dodatkowo, jest również świetny w leczeniu ukąszeń owadów.
Porcja: 1,8g Kalorie: 5,3 kcl
Błonnik pokarmowy0,472 g
z cukrów4,7 kcal
z białek0,34 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość7,74E-07 g
Objętość4,9 g/m3
Food folate1,8E-07 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,014 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,011 μg
Tłuszcz0,038 g
Tłuszcze nasycone0,011 μg
Węglowodany1,2 g
Total Folate1,8E-07 μg
Białko0,187 g
A0 μg
B14E-07 mg
C0,000378 mg
B61,8E-06 mg
B33,8E-06 mg
B120 μg
B22,3E-06 mg
B90 μg
Retinol0 μg
A(IU)0 IU
Fosfor0,0032 mg
Magnez0,0016 mg
Potas0,0013 mg
Sód9E-05 μg
Wapń0,0048 mg
Żelazo0,000258 mg
Cynk2E-05 mg
Mangan7,7E-05 μg
Miedź1,6E-05 μg
Selen5,6E-08 μg
Cholesterol0 μg
Fitosterol0,00099 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %